Ben de herfstdip voor: neem een extra boost darmbacteriën!

By oktober 23, 2018Uncategorized

Na een lange, warme zomer staat het najaar alweer voor de deur. Dit brengt natuurlijk de nodige uitdagingen voor onze weerstand met zich mee. We brengen meer tijd binnen door; lekker met een filmpje op de bank. Het weer wordt natuurlijk ook weer wat koeler. Daarnaast verruilen we dat lekkere, gezonde zomerfruit ook steeds sneller voor een warme appeltaart, of een warme chocomel met slagroom. En dat geeft ons een ietwat ‘down’ gevoel. Ook wel de herfstdip genoemd.

Wil jij die herfstdip dit jaar voor zijn? Dan lees je dit blog!

Tijdens de koudere helft van het jaar is het belangrijk om lichaam en geest te blijven ondersteunen met voldoende voedingsstoffen. Een goede voedingsstatus verhoogt de veerkracht van het lichaam in elke gezondheidstoestand en levensfase.  Met het gebruik van multivitaminen kun jij je alerter, energieker en fysiek minder snel moe voelen. Stress, roken, intensief sporten, regelmatig alcohol drinken, een dieet volgen of medicatiegebruik geeft ons lichaam ook nog eens extra behoefte aan deze bepaalde voedingsstoffen.

Ik zie vaak cliënten die daadwerkelijk super gezond eten, maar waar ik uiteindelijk toch een gebrek in vitaminen en mineralen meet.  De cellen zijn vervuild, en hierdoor kunnen zij de voedingsstoffen niet opnemen wat weer leidt tot onvoldoende opname van de voedingsstoffen in de darm. En dat is een schot in de roos: de gezondheid begint namelijk in de darm.

Het is voor mij dan ook van ontzettend groot belang om de darmgezondheid mee te pakken. Probiotica (de goede bacteriën) helpen bij het in stand houden van een gezonde darmwand en gezonde darmbacteriën. Dat draagt weer bij aan een betere opname van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.

De darmbacteriën produceren namelijk zelf vitaminen zoals B1, B6, B12 en vitamine K. Vitamine K zorgt onder andere voor de bloedstolling wat als resultaat geeft dat je minder snel bloeduitstortingen krijgt. De darmbacteriën verlagen de Ph, wat absorptie van mineralen zoals calcium, magnesium en zink makkelijker maakt. Een gezonde darmflora zorgt er tevens voor dat afvalstoffen beter onschadelijk gemaakt kunnen worden.

Nou vraag jij jezelf zeker af of jij voldoende darmbacteriën hebt… Tja, de darmen krijgen het in het leven flink te verduren.  Door de geboorte via een keizersnede, een stevige antibiotica kuur of het gebruik van flesvoeding kunnen de darmbacteriën zich al snel onvoldoende ontwikkelen. Daarnaast kunnen er ook tijdelijke verstoringen plaatsvinden zoals door het gebruik van maagzuurremmers, antibioticakuren, darminfecties, onevenwichtige voeding, ouder worden en stress. Een aantal van deze factoren zullen meer aanwezig zijn in het najaar, door bijvoorbeeld verhoogde (werk) stress na de vakantie, of iets te regelmatig genieten van een glaasje wijn.

Om goed voorbereid het najaar in te gaan, kies je een probiotica en een goede multi zodat voedingsstoffen snel geleverd worden en de darmgezondheid hiermee kunnen ondersteunen. Een multi met een extraatje voor de darmen: zo kom je het najaar wel door.

Met electro-acupunctuur kan ik een onbalans en verstoring van de darmbacteriën (dysbiose) uitmeten. Zo weet jij precies hoe je darmbacteriën ervoor staan, en kunnen we op tijd stappen ondernemen om die herfstdip te voorkomen. Want voorkomen, is beter dan genezen!

 

Maddy Hermans

Author Maddy Hermans

More posts by Maddy Hermans

Leave a Reply